workshops recolored.png
 

huurkoffers

In onze huurkoffers vind je materiaal en lesfiches om een week rond een STEM-thema te werken. Acht Wespen zorgt voor het nodige didactisch materiaal, achtergrondinformatie, uitgeteste experimenten en opdrachten, waarmee je onmiddellijk aan de slag kan. 

1/8

huurkoffer elektriciteit

Na het stroomkring-kringspel, gaan de leerlingen van de eerste graad in kleine groepjes aan de slag met electriciteitssets en 15 opdrachtkaarten. Daarna testen ze materialen op hun geleidbaarheid met onze robot-tester en ontdekken ze de polariteit van motor, zoemer en LEDs. Vervolgens plaatsen ze ook schakelaars in de stroomkring. Tot slot, maken ze hun eigen creaties met geleidende en niet-geleidende klei. In de koffer zit er ook nog een spektro snap circuits en circuit maze spel voor de bollebozen. Deze koffer werd ontwikkeld in samenwerking met Brightlab.

1e GRAAD

60

euro per week

1/9

huurkoffer zicht op het oog

Materiaal om negen volwaardige STEM activiteiten in de klas  rond WO thema "oog en zien" uit te voeren. De leerlingen gaan zelfstandig aan de slag met de wetenschappellijke methode en onderzoeken (1) het effect van de vorm van perspex op de richting van het licht, (2) de uitwendige delen van het oog, (3) de inwendige delen van het oog aan de hand van een 3D anatomisch model , (4) hoe het oog beweegt door zelf een oog te bouwen, (5) hoe beeld gevormd wordt in het oog met een functioneel oogmodel en hoe bij/verziendheid te corrigeren, (6) wat we zien in onze ooghoeken, (7) hoe ons oog-brein systeem een nabeeld vormt als we lang naar een beeld staren, (8) hoe we ons ogen kunnen testen en (9) optische illusies. De koffer bevat alle nodige materiaal, leraarsfiches en werkblaadjes om al de activiteiten in de klas uit te voeren. 

 

3e GRAAD

60

euro per week

1/9

huurkoffer kleur en patronen

Materiaal om tien activiteiten in de klas rond belangstellingscentrum "Kleur" uit te voeren, aangevuld met 12 spelletjes rond dit thema. De kleuter gaat ofwel zelfstandig aan de slag of de leid(ste)er begeleidt het in groep. Nadruk ligt op een onderzoekende leerhouding. Leerdoelen zijn het herkennen van kleuren, weten waar kleur vandaan komt, het mengen van kleuren, camouflage en 3D zicht. Uitzonderlijk is het materiaal van deze huurkoffer voldoende om twee weken mee aan de slag  te gaan in de kleuterklas.

 

KLEUTERS

75

euro per week

1/11

huurkoffer Jules en makedo

Kleed de houten Jules, een aangepast Brightlab mdf figuur, aan met bijgeleverde kledingstukken. Oefen fijne motoriek wanneer je ze vastknoopt met touw, vastdraait met moeren en bouten of er een kabelbinder rondplooit. Maak je eigen kledingstukken met of zonder sjabloon uit karton. In deze set zit bovendien een compleet makedo-set met 150 schroeven, 100 bouten, 10 schroevendraaiers, 10 veilige zagen, voldoende karton, 3 plooirollers, 10 scharnieren, 10 sloten, 20 kabelhouders met kabelbinders. Beeld er je eigen verhaal mee uit of maak met dozen een kamp of een doolhof. Heel veel mogelijkheden tot tinkering, een vorm van bouwen door onderzoekend te prutsen, dus.

KLEUTERS

60

euro per week

1/9

huurkoffer elektriciteit

Na het stroomkring-kringspel, gaan de kleuters aan de slag met electriciteitssets en 15 opdrachtkaarten. Daarna testen ze materialen op hun geleidbaarheid met onze robot-tester en ontdekken ze de polariteit van motor, zoemer en LEDs. Tot slot, plaatsen ze schakelaars in de stroomkring. Bovendien ontdekken ze al spelend de werking van electro's. Deze koffer werd ontwikkeld in samenwerking met Brightlab.

KLEUTERS

50

euro per week

 

downloads

De lesfiches uit de huurkoffers kan je ook afzonderlijk downloaden. Als je liever zelf materiaal ontwikkelt, vormen ze een prima inspiratiebron.

1/8

Educatief pakket Zicht op 't oog

Leraarsfiches en werkblaadjes voor negen STEM-activiteiten rond licht en de werking van het oog.

3e GRAAD

10

euro 

1/3

educatief pakket kleuren en patronen

Beschrijving van tien activiteiten in de klas rond belangstellingscentrum "Kleur". 

KLEUTERS

5

euro 

1/1

poster wetenschappelijk proces

Visuele voorstelling van de acht stappen van het wetenschappelijk proces in het basisonderwijs

LO

10

euro 

1/1

poster technisch proces

De 8 stappen van het technisch proces op pdf, om zelf meermaals af te printen. 

LO

10

euro 

 

workshops

Acht Wespen geeft ook STEM-vormingen aan schoolteams. Na een kennismakingsgesprek zorgen wij voor een interactieve lezing op maat. Daarnaast is ook individuele begeleiding op de werkvloer mogelijk.

co-creatie traject

De leerkracht kiest een thema en werkt samen met Acht Wespen een STEM-project uit. Het traject start met een kenningsmakingsgesprek waarin een tijdslijn wordt besproken. Er wordt gewerkt volgens de noden van de leerkracht en het beschikbaar budget.  De betrokkenheid van Acht Wespen kan gaan van feedback geven tot volledige ontwikkeling en zelfs ondersteuning in de klas. Prijzen starten vanaf 250 euro. 

250

euro 

pedagogische studiedag over STEM in het basisonderwijs (4 uur)

Interactieve voordracht van vier uur met veel voorbeelden. Naargelang de noden kan er extra aandacht besteed worden aan de verschillende vormen van STEM (tinkering, technisch proces, wetenschappelijke methode, demo's), aan didactiek of aan wetenschappelijke inhoud (thema's van de verhuurkoffers). Er wordt minstens twee uur voorzien om zelf aan de slag te gaan met materialen uit de koffers.

400

euro 

personeelsvergadering over STEM in het basisonderwijs (2 uur)

Interactieve voordracht van twee uur. Naargelang de noden kan er extra aandacht besteed worden aan de verschillende vormen van STEM (tinkering, technisch proces, wetenschappelijke methode, demo's), aan didactiek of aan wetenschappelijke inhoud (thema's van de verhuurkoffers).

250

euro 

©2020 by Acht Wespen.